onsdag 21 april 2010

Tårtan till Sagas 1-årskalas


Denna tårta gjorde jag till Sagas 1-årskalas idag. Den blev jättegod; men jag skulle nog mer kalla det choklad-kaka. Blev som sagt god; men VÄLDIGT mäktig! Gjorde tårtbotten enl. recept nedan. Delade botten i tre och gjorde två olika fyllningar: en med mosade hallon blandade med lite vaniljvisp (för lite "geggigare" konsistens), och en med mosade bananer blandade med vaniljvisp. Täckte tårtan med glasyr enl. nedan och strödde sedan silverkulor och rosa strössel över.

Tårtbotten:

2 dl mjölk
1 dl kakao
1 dl strösocker (till chokladmjölken)
1 krm salt
150 g smör
1 dl strösocker (att röra ihop med smöret)
1½ tsk bakpulver
1 msk vanillinsocker
2 ägg
4 dl vetemjöl

Glasyr:

60 g mörk blockchoklad
75 g smör
½ dl strösocker
2 msk mjölk

* Sätt ugnen på 175°C. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.
* Häll mjölk, kakao, strösocker och salt i en kastrull och koka upp. Rör om då och då så det blir en fin chokladsmet. Låt chokladmjölken svalna.
* Smörj och bröa en form ca 24 cm i diameter och med löstagbar kant.
* Rör rumsvarmt smör och strösocker poröst, använd gärna elvisp. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning, gärna med elvisp (kör bara några sekunder till en jämn smet). Häll sedan i chokladmjölken och vetemjöl och rör ihop allt till en smet (går bra med elvisp på låg hastighet).
* Häll smeten i den bröade formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna med handduk över.
* Dela botten i två-tre delar och fyll med valfri fyllning.
* Gör glasyren genom att smälta chokladen på svag värme tillsammans med smöret och sockret. Tillsätt mjölken. Ställ sedan glasyren kallt så att den blir tjockare och mer tungrörd så att det blir lättare att bre på den på tårtan (annars rinner den bara av). Ställ gärna kastrullen i kallt vattenbad så svalnar den ganska snabbt. Rör om i den under tiden. Först händer inget men sedan blir den snabbt mycket tjockare.
* Bred på glasyren och garnera. Låt tårtan stå kallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar